Водата ще поскъпне догодина, но не шоково
Водата ще поскъпне догодина, но не шоково / ThinckStock/Getty Images
Водата ще поскъпне догодина, но не шоково
83574
Водата ще поскъпне догодина, но не шоково
Водата ще поскъпне догодина, но не шоково
  • Водата ще поскъпне догодина, но не шоково
  • Водата ще поскъпне догодина, но не шоково

Намаляват социалните прагове при определяне на цената на водата, за да няма шоково поскъпване от 2017 година.

Членът на КЕВР Валентин Петков коментира, че е възможно поскъпване на водата предвид предстоящите проекти на бизнес планове на ВиК-операторите.

Към момента социалният праг е 4 на сто от средния доход на глава от населението, но той ще бъде намален на 2.5 процента. Така поскъпването например в София от 1.47 за кубик няма да бъде 8.40 лева, но може да се качи до 5.50 лева за кубик.

Понастоящем се определят цени за целия 5-годишен период, а от 2017 комисията ще определя цена за всяка последователна година, за да не се допусне шоково повишение на цената на услугата, обясни шефът на регулатора Иван Иванов. Той каза, че за тази цел се намалява и социалният праг. "Прагът на поносимост, който съгласно действащите нормативи, беше в рамките на 4 процента от средномесечния доход на домакинство, което прави 2.6 куб. м на глава от населението, беше сведен на 2.5 на сто като ниво на поносимост", каза Иванов.

Това означава, че е свален прагът за увеличение на цените и те не могат да да бъдат повишени повече от определеното ниво, обясни членът на КЕВР Валентин Петков. Потребителите на ВиК-услуги имат таван на цените, които не могат да бъдат по-високи дори и пълната стойност на разходите за амортизационни отчисления да дават възможност да участват в разходите на дружеството инвестиции, които комисията би признала. Това означава, че прагът на социалната поносимост гарантира нива на цените, които биха били възможни и платими от всички социални групи, каза той.

Примерът, който даде експерт в Комисията Ивайло Касчиев, е за София. В момента действащия праг от 4 на сто означава таван на цената от 8.60 лева за кубически метър, а при намаления праг ще 5.50 лева, докато в момента е 1.47 с ДДС.
Разбира се, че е възможно предвид предложенията в проектите за бизнес плановете на ВиК операторите за следващия 5-годишен период от 2017-а до 2021 година да има хоризонт на повишаване на цени, но те във всички случаи ще бъдат обективирани с изследване на показатели за качество, казват от комисията.

5-годишните бизнес планове на ВиК операторите трябва да бъдат внесени до месец юли.