Шеврон и Петронас не си плащали данъците
Шеврон и Петронас не си плащали данъците / netinfo

Президентът на Чад Идрис Деби Инто нареди на американския енергиен гигант "Шеврон" и малайзийската фирма "Петронас" да напуснат страната до 24 часа, защото не са платили данъците си, предадоха световните агенции. Според официалното съобщение двете компании са спазили поетите ангажименти за изплащане на корпоративните данъци.

По-рано този месец двете фирми бяха призовани да изплатят дължимите суми. Те обаче не са се отзовали на призива, поясни президентът. Изгонването на двете фирми последва решението на Чад да създаде нова национална петролна компания, която да бъде партньор на съществуващия консорциум, експлоатиращ петролните залежи на страната. В състава на досегашния консорциум влизаха американската компания "Ексън мобайл", която притежаваше 40 процента от него, "Шеврон", притежаващ 25 процента от акциите и "Петронас" с 35 процента от акциите.

Сега президентът на Чад обяви, без да дава повече подробности, че държавата ще управлява петролните си ресурси само с "Ексън мобайл", докато намери решение с останалите двама партньори.