Шефовете на UBS остават без бонуси
Шефовете на UBS остават без бонуси / снимка: EPA/BGNES

Водещата швейцарска финансова институция UBS (Ю Би Ес) заяви, че няма да изплаща никакви бонуси на директора и членовете на Управителния съвет, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Банката беше спасена от фалит с държавна помощ от 60 милиарда франка, която погаси загубите й на вторичния пазар на ипотечните кредити. От банката казаха, че редовите служители може да получат бонуси, но това ще стане ясно след обявяването на резултатите за цялата година и консултации с Федералната комисия за банките.

Правителството в Берн поиска реформиране на структурата на заплатите в UBS, а финансовият министър Ханс-Рудолф Мерц в началото на месеца призова "ръководния състав да върне доброволно незаслужено получените бонуси".

В интервю за местните вестници Мерц каза, че "първоначалната идея за бонусите е била изопачена", признавайки, че са се вършели "недопустими неща" и че "хората, участвали в тях трябва да върнат получените бонуси". Бившият изпълнителен директор на банката Питър Ууфли обяви в края на седмицата, че се отказва от 12-те милиона швейцарски франка /10 милиона долара/, които му се полагат по договор, "в жест на солидарност" към персонала на банката. Марсел Оспел, бившият председател на Борда на директорите на Ю Би ЕС, чиито доходи бяха окачествени като "параноични" от сегашния швейцарски президент, все още не е обявил, дали ще върне част от бонусите, получени до 2007 г.

Миналата година той не получи допълнително заплащане, което намали доходите му с 90%.