САЩ с 481 милиардери, Китай изостава
САЩ с 481 милиардери, Китай изостава / снимка: Guliver/Getty Images

В Китай (включително Хонконг, Макао и Тайван) към момента има 358 милиардери и по този показател страната е на второ място след САЩ с 481 души. На трето място е Русия със 103 милиардери, следвана от Обединеното кралство и Индия.

Това сочат резултатите от проучване, проведено от китайското списание "Хужун", цитирано от БГНЕС.

Според изданието, милиардерите в света са 1867 - с 414 повече от предходната година. Общото им богатство достига 6,9 трилиона долара. Това е повече от годишния БВП на Япония - третата икономическа сила на планетата, се посочва в доклада.

"Възстановяването на американската икономика и бумът на пазара на информационните технологии прави рекорден броят на милиардерите", посочва главният организатор на проучването на "Хужун" Рупърт Хугеверт.

Ню Йорк е отнел на Москва титлата "Световна столица на милиардерите". В американския мегаполис числото на милиардерите за една година се е увеличило с 14 души и сега те са 84. Втора е Москва със 77 души, следвана от Хонконг с 65, Пекин и Лондон.

Най-богатият човек на планетата е основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс, който е натрупал 68 милиарда долара. Следват го американският инвеститор Уорън Бъфет с 64 милиарда, испанецът Амансио Ортега, собственик на веригата магазини за дрехи "Зара" - с 62 милиарда, а мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим е на четвърта позиция с 60 милиарда.

В Азия най-богат отново е 86-годишният собственик и президент на Hutchison Whampoa Limited и Cheung Kong Holdings Ли Ка Шин от Хонконг с 33 милиарда долара.

Най-състоятелният жител на континенталната част на Китай е Ван Цзянлин, собственик на инвестиционната компания Dalian Wanda Group. За една година той е успял да удвои капитала си до 25 милиарда долара.