/ БГНЕС
С колко ще се повишат цените на парното и топлата вода от октомври?
98975
С колко ще се повишат цените на парното и топлата вода от октомври?
  • С колко ще се повишат цените на парното и топлата вода от октомври?
Парното в цялата страна поскъпва между 2 и 9% от 1 октомври, показват разчетите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). До дни енергийният регулатор ще обяви окончателните цени на газа, парното и топлата вода от следващия месец.
 
Увеличението ще е различно за отделните градове. Основният аргумент за повишаването на цената на топлинната енергия е планираното увеличение на природния газ от 13,89% от 1 октомври.
 
КЕВР ще се произнася последна по сделки в енергетиката

Парното и топлата вода в София ще поскъпнат с 8% от 1 октомври, предвиждат разчетите на Комисията.
 
"Цената на топлинната енергия действително е по-висока с 20%. Вие ще видите, че този път с един и същи процент се повишава цената както на топлинната енергия, така и на високо ефективната електрическа енергия", обясни Иван Иванов относно натрупаното увеличение на цената на парното в столицата при условие, че преди две години газът е бил на същата цена.
 

БГНЕС


Разчетите на регулатора предвиждат близо 9% ръст на цената на парното в Пловдив от 1 октомври. В Плевен хората ще плащат 4,66% по-скъпа услуга. В Бургас парното ще повиши цената си с 4,87%, а варненци по всяка вероятност ще плащат с 2,27% повече за парно.
 
КЕВР не изключва ново увеличение на цената на природния газ от 1 януари

Комисията за енергийно и водно регулиране не изключва и ново увеличение на цената на природния газ от 1 януари.
 
Промяна в цената на парното от 1 октомври не се очаква в Русе, Перник, Сливен и Габрово, защото топлофикациите в тези градове работят на въглища.