Иван Иванов
Иван Иванов / БГНЕС
Ще се увеличат ли и с колко цените на тока и газа?
98958
Ще се увеличат ли и с колко цените на тока и газа?
  • Ще се увеличат ли и с колко цените на тока и газа?
Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не изключва ново увеличение на цената на природния газ от 1 януари.

Това стана ясно от думите на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов. До края на седмицата на регулаторът трябва да вземе окончателно решение дали да повиши цената на синьото гориво с близо 14 процента, което със сигурност ще доведе до ново поскъпване на парното и топлата вода.

Експерти прогнозират: Парното и топлата вода ще поскъпнат от 1 октомври
 
„С притеснение ще отбележа, че цената на суровия петрол продължава да бъде много висока, но в крайна сметка не мога да направя никаква конкретна прогноза за последното изменение на цените, което трябва да настъпи преди Нова година, като все пак се надявам събитията в международен план да не доведат до по-нататъшно повишаване. Може да има както повишение, така и намаление на цените. Това зависи от фактори извън България. Ако например САЩ се върнат в иранската сделка, веднага ще има намаление на цените на суровия петрол. Но за момента няма такива нагласи“, посочи Иванов.

Има риск за увеличение на природния газ и парното от 1 октомври

„Все пак, ако има някакво повишение на цената на природния газ, първо ако то се задържи в рамките на 5%, цените на топлинната енергия няма да бъдат повишавани. Второ, най-важният енергиен носител за всички български граждани, домакинства и бизнес е цената на електрическата енергия. Комисията намери необходимия буфер, необходимите резерви поради това, че има излишък от средства, събрани от фонда "Сигурност на енергийната система". Към момента докладът е с предложение да не се променя цената на електрическата енергия", допълни още председателят на енергийния регулатор. 

Булгаргаз иска синьото гориво да поскъпне от 1 октомври