С 35% е намалено подаването на газ към Топлофикация-София
С 35% е намалено подаването на газ към Топлофикация-София / netinfo
С 35 процента е намалено подаването на природен газ към "Топлофикация-София", съобщиха от "Булгаргаз", цитирани от БТА.

Дружеството спира подаването на гориво към "Топлофикация-София" от 1 септември по график, предоставен от топлофикационното дружество. Този график е плаващ, защото от "Топлофикация София" преценява колко от длъжниците са с неплатени сметки над 90 процента и колко от тях им се издължават, поясниха от газовата компания.

Последният график, който "Топлофикация-София" е подала към "Булгаргаз", е за 35 процента намалено подаване на природен газ. По този начин "Топлофикация-София" има достатъчно количество гориво, за да произведе енергия и да подаде топла вода с необходимото качество към изрядните си платци или потребителите с над 50 процента плащания, посочиха от газовата компания.

"Топлофикация-София" всекидневно изплаща пари на "Булгаргаз", но дружеството все още не е погасило и половината от дължимите текущи плащания в размер на 70 млн. лева, уточниха от "Булгаргаз". От дружеството заявиха, че има чувствително подобрение в изплащането на средствата в сравнение със същия период на миналия месец.

"Булгаргаз" ще може да извърши първото авансово плащане към "Газпром", но средствата за втората вноска към руската компания все още не са събрани. От "Булгаргаз" отбелязаха, че плащат за природния газ авансово на руската страна, докато дължимите суми към българската газова компания са за вече изразходван газ.

Днес от "Булгаргаз" поискаха увеличение на цената на природния газ за последното тримесечие на 2008 г. с 36,5 процента. Ако ДКЕВР, както и през последните тримесечия, не уважи исканото от нас увеличение на цената на горивото, "Булгаргаз" ще завърши годината на загуба, посочиха от пресцентъра на дружеството.

При предишното обсъждане на цената на газа изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов прогнозира, че ако цените, предложени от ДКЕВР, останат в сила, натрупаните загуби за "Булгаргаз" в края на годината ще бъдат 77 млн. лева.