Руският енергиен министър: Решението за Южен поток е окончателно
Руският енергиен министър: Решението за Южен поток е окончателно / снимка: БГНЕС

Решението за спиране на строителството на "Южен поток" е окончателно. Такова мнение изрази пред журналисти руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

"Решението бе взето, според мен окончателно, и днес вече се занимаваме с проучване на строителството на тръбопровод по друг маршрут", отбеляза Новак след годишното послание на президента Владимир Путин.

По думите на министъра това ще бъде тръбопровод в Турция в съответствие с договореностите между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Кремъл още не е получил официална реакция от Европейската комисия по повод отказа на Русия от проекта "Южен поток", съобщи междувременно Юрий Ушаков, помощник на Путин.

В понеделник на пресконференция в Анкара руският президент Владимир Путин обяви, че Русия не може да продължи реализацията на проекта за газопровод "Южен поток" при сегашните условия. Путин изтъкна, че все още няма разрешение от България и все пак като главен виновник той посочи ЕС.

"Ако Европа не желае „Южен поток" да бъде построен, значи той няма да бъде построен. Ние ще насочим нашите енергийни потоци към други региони по света, включително ще ускорим реализацията на проектите за втечнен природен газ", заяви Владимир Путин. Междувременно Русия и Турция подписаха меморандум за морски газопровод с капацитет от 63 млн. куб. м газ годишно, колкото е планирано за "Южен поток".

Шефът на Гадзпром Алексей Милер, който придружаваше Путин в Анкара, обяви проекта "Южен поток" за закрит, а руският енергиен министър Александър Новак обясни, че руският президент лично е взел решението за спирането му. Новак допълни, че Москва ще изпълнява газовите си договори и ще остане надежден доставчик на синьо гориво за Европа.

Във вторник вицепремиерът по икономическите въпроси Томислав Дончев и министрите на икономиката и на енергетиката Божидар Лукарски и Теменужка Петкова казаха, че няма официална позиция от руската страна за спиране на "Южен поток" и признаха, че поради стартирана от Брюксел наказателна процедура за проекта страната ни няма как да направи каквото и да е. Правителствените представители бяха категорични, че съдбата на "Южен поток" е в ръцете на Евросъюза и Русия, а ако той не се реализира, България губи.