/ БГНЕС
Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа през тази зима
99217
Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа през тази зима
  • Русия и България няма да бъде предоговарят цената на газа през тази зима
Цената на газа за България от Русия няма да бъде предоговорена през тази зима. Това стана ясно от думите на министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред депутатите от парламентарната енергийна комисия.
 
За да настоява "Булгаргаз" за по-ниска цена на газа за България от "Газпром", трябва да представи доказателства, че цените на синьото гориво в Австрия, Франция и Италия, както и тези от газовите хъбове в Европа, са по-високи от цената на газа у нас. Едва след този анализ могат да започнат реални преговори с Русия за цената на суровината.
 
На този етап министър Петкова не участва в преговорите за цената на газа. Газът поскъпва с общо 25% спрямо последния отоплителен сезон. Очаква се от началото на следващата година суровината отново да поскъпне. Синьото гориво влиза в българската газова мрежа на цена от 449 лв. за хиляда кубически метра.
 
Преговорите с "Газпром" за евентуална промяна на цената на газа за страната ни стават възможни след като Брюксел започна антимонополно дело заради завишените цени, по които "Газпром" продава газ на осем държави в Европейския съюз, сред които и България.

За да избегне тежки глоби и съдебни такси, руската държавна компания е сключила споразумение с Еврокомисията, според което се отказва от забраната за препродажба на руски газ към трети страни и се съгласява да предоговори и цените със засегнатите държави.