Саша Безуханова
Саша Безуханова / netinfo
Градът е последна спирка от поредицата събития EDIT on the Road, целящи да подпомогнат развитието на дигитална икономика на местно ниво
Възможностите за развитие на местната икономика ще обсъдят представители на дигиталния и традиционния бизнес по време на EDIT on the Road Русе. Срещата, организирана от мрежата за дигитално развитие EDIT съвместно с Google, ще се проведе на 29 октомври в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Събитието е част от тримесечната инициатива EDIT on the ROAD, която обхваща 7 града в България. Основна цел на организаторите е да подкрепят  развитието на технологичния и дигитализирането на традиционния бизнес в страната.

На предпоследното събитие от поредицата Саша Безуханова - основател на MOVE.BG и инициатор на отворената мрежа EDIT - ще представи резултатите от националната анкета InnovationShip, проведена през 2016 г. от EDIT, за състоянието на дигиталната екосистема в България. Като дигитален пионер - от позицията си на дългогодишен Главен мениджър на HP за България, съосновател на първия ИКТ клъстър в София, както и носител на приза Дигитална жена на Европа за 2013 - тя ще разкаже и как се създава и фасилитира ИТ индустрия в България и за нуждата да се поддържа връзката между традиционния и дигиталния бизнес.

Представителят на Google Биляна Пантева ще покаже първи стъпки за изграждане на ефективно онлайн присъствие с фокус върху създаване и подобряване на фирмения уебсайт и промотирането му като темите включват основни понятия за SEO, SEM, Социални медии, Email marketing и др. Нейната презентация е полезна и подходяща както за предприемачи и собственици на традиционен бизнес, така и за хора, възнамеряващи да развиват такъв.

Заедно за местната екосистема

Местният предприемачески дух ще бъде представен от Георги Къдрев, съосновател и главен изпълнителен директор на Imagga Technologies. Компанията е пионер в разработването и използването на изкуствен интелект в разпознаване на изображения. За подобряване и развиване на услугата, която компанията предлага, работят повече от 11 000 разработчици. А бизнес клиентите, използващи услугата, са над 220 и в над 80 страни по света. През последните 16 години Георги се занимава активно с предприемачество, разработване на изкуствен интелект и приложението на ИИ в разпознаването на изображения. Спечелил е многобройни индивидуални и корпоративни награди за постижения в областта на технологиите, иновациите и предприемачеството като Global Innovator в Image Analytics за 2016 г. от IDC и най-добър доставчик на технологии на Южната среща на върха, връчена от Негово Величество Кралят на Испания през 2015 г.

Следобедната сесия от целодневната програма на събитието предвижда работилница за местните дигитални и конвенционални бизнеси, водена от Ирина и Петър Горялови - коучове по организационно лидерство за изпълнителни директори от DreamersDo. Темите, разглеждани по време на работилницата са свързани с предизвикателствата пред дигитализацията на бизнеса в Габрово, но и възможностите, които тя може да отвори пред него. Заедно, участниците ще създават работещи стратегии за развитието на града. Коя би била идеалната екосистема, подкрепяща дигитализацията на бизнеса в Габрово и как заедно да се направим по-конкурентна местната икономика - са въпросите, чиито отговори бъдат търсени.

EDIT On The ROAD началото

Мащабната обиколка на страната EDIT On The ROAD стартира през август с нетипична плажна конференция във Варна. EDITogether Varna: Digital Meets Art се проведе в рамките на инициативата “Варна - Европейска младежка столица 2017” под патронажа на кмета на Варна Иван Портних. Конференцията на брега на морето срещна технологични пионери, артисти и предприемачи.

В рамките на всяко събитие в страната бе предвидена лекция от утвърден на международно ниво предприемач, презентация на инструментите за онлайн присъствие на Google, както и работилници за идентифициране на предизвикателствата и възможностите за развитие на регионалния бизнес чрез въвеждане на дигитални решения. Турнето е първият подобен проект на мрежата за дигитално развитие EDIT (Economic Development via Innovation and Technology), която беше създадена през 2016 г. в рамките на платформата за социални иновации MOVE.BG. През лятото към инициативата се присъедини и технологичната компания Google.

EDIT On The ROAD финалът

Дигиталното турне на EDIT и Google ще завърши с конференция в София на 23 ноември. Неин гост ще бъде комисарят по дигиталните въпроси Мария Габриел, както и високопоставени представители на световни технологични компании. Целта на събитието, освен да представи резултатите от тримесечната обикока EDIT on the ROAD, е и да даде заявка за потенциала на България на бъде регионален дигитален хъб на Балканите.  

Медиен партньор на инициативата е Нетинфо.