Румен Гечев за готвения нов заем: Скандално е, управляващите го карат през просото
Румен Гечев за готвения нов заем: Скандално е, управляващите го карат през просото / БГНЕС, архив
Румен Гечев за готвения нов заем: Управляващите го карат през просото
87446
Румен Гечев за готвения нов заем: Управляващите го карат през просото
Румен Гечев за готвения нов заем: Управляващите го карат през просото
  • Румен Гечев за готвения нов заем: Управляващите го карат през просото
  • Румен Гечев за готвения нов заем: Управляващите го карат през просото

Държавата ще тегли нов заем, а плащанията по последния заем от 16 милиарда лева ще се усетят още следващата година. Това коментира в интервю за Дарик депутатът от левицата Румен Гечев. Той обвини управляващите, че искат да изтеглят нов заем в размер на 1 милиард и 200 милиона лева, за да запълнят дупки в бюджета, като прикрият това с Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Гечев направи и прогнози за финансовата стабилност на страната:

"Вече сме влезли в спиралата и скандалното е, че сегашното правителство си позволява наглостта, след като си самогласува с мнозинството 16 млрд. за три години нов дълг, който удвоява делът на дълга в брутния вътрешен продукт на страната и ни вкарва в дългова спирала не само според опозицията, но и според анализи на независими аналитични центрове в Европа, но и вчера Министерство на финансите внесе проект без никакви числа, без никакви сравнителни анализи за 1,2 млрд. лева. Скандално беше и това, че нямаше представител на Българската централна банка, нямаше представители на Гаранционния фонд, който иска да заеме тези пари със 100-процентова гаранция на правителството и българския бюджет. Това показва, че управляващите го карат през просото. Те буквално вече всеки месец ни внасят нови и нови милиарди заеми и това противоречи на здравия разум. Защото от едно правителство се иска да управлява като търси възможности и развитие на собствената си икономика, за да решава проблемите си, а не да теглим заем след заем и да влизаме в дългова спирала", коментира Гечев.

Държавата се подготвя да тегли нов заем от 1,2 млрд. лв.

Той заяви още, че за тези 1,2 млрд. лева няма обосновка и числа, а тезите на правителството са противоречиви.

"Има едни противоречиви намерения, например взаимоизключващи се тезите на правителството в мотивите, които представяха без никакви изчисления. От една страна те, видите ли, искали да стабилизират Гаранционния фонд, в който няма почти никакви пари, тъй като те отидоха за погасяване на гарантираните влогове с помощта на бюджета тогава от 1,7 млрд. лева, които вече дадохме на този фонд. Второ, обаче казват, че тези могат да се използват и за връщане на тези 1,7 млрд. лева, които ние дадохме през 2014 г. Тук има противоречие и ние ги питаме кое е вярно от двете, което са написали в мотивите - ще укрепват фонда или правят скрит заем. Уж парите се теглят от фонда, а всъщност ще отидат по сметките на г-н Горанов", запита депутатът от левицата, като даде и техният прочит за нещата:

"Нашето прочитане е, че освен 16 млрд., които се теглят и 10 млрд. вече са почти изтеглени, те искат още 1,2 млрд., които през Гаранционния фонд да влязат в бюджета на правителството тази година, за да може министърът на финансите да дава безлихвени заеми на определени общини и след това да опрощава тези заеми, а всички разбираме, че тези общини ще бъдат общините, управлявани от ГЕРБ и това ще бъде във връзка с предстоящите президентски избори. Тоест управляващото мнозинство ползва парите на българските граждани, за да си решава политическите проблеми с идващите президентски избори", каза Гечев.

На въпрос как ще изплатим тези заеми, той заяви, че "това не интересува правителството."

"Те са на принципа - след нас и потоп. Сега ще харчат парите, падежът по плащането на 16 млрд. заем голямото плащане първото е 2022 г., а падежът на този заем също е 2022 г. Тоест те сега ще харчат парите, да му мислят българите и правителството, което ще управлява 2022-2025 г.", допълни той.

Депутат от левицата заяви, че сега не е време за манипулации и призова правителството да обясни защо "не може да управлява българската икономика така, че тя сама да произвежда средствата, които са ни необходими, а трябва всеки месец и седмица да влиза с нови милиарди заеми".

"Другият въпрос, който ние се чудим, е откъде накъде българското правителство ще поема ангажименти по Гаранционния фонд. Защото Гаранционният фонд е институция, която е в банковата система независима, тя не е институция към правителството. Работата на министъра на финансите е да управлява държавните финанси и да се грижи за реализацията на Бюджет 2016. Не е негова работа да решава проблемите на Гаранционния фонд и на българската банкова система", посочи Румен Гечев.

Той предупреди, че се удвояват плащанията по лихвите на държавния дълг и още от следващата година който управлява, ще понесе много сериозен удар, тъй като става дума за 1 млрд. лева повече, които трябва да бъдат мобилизирани.