Резултатите от стрес тестовете в банковата система - през август
Резултатите от стрес тестовете в банковата система - през август / БГНЕС

Прегледът на качеството на активите и свързаните с това стрес тестове ще бъдат събитието на 2016 г. за банковия сектор, коментира гуверньорът на БНБ Димитър Радев при участието си в Десетата годишна среща на бизнеса с правителството.
Той отбеляза, че резултатите се очаква да бъдат готови през август тази година, когато ще бъдат обявени и резултатите от цялостната проверка, както и мерките, които се предприемат за решаване на проблеми, ако такива се появят.

Очакванията на гуверньора са, че прегледът ще потвърди стабилността на банковата система. Възможни са отделни проблеми, но мисля, че разполагаме с институционалната и организационна рамка да отговорим на проблемите адекватно, коментира Радев.

Той очаква също, че резултатите от прегледа ще послужат за изпълнение на Програмата за оценка на финансовото състояние на страната, което се прави от МВФ и Световната банка. Правим опит трета година такава оценка да бъде направена, но досега тя бе отклонявана, коментира Радев. Тези дни е получено потвърждение, че такава оценка ще бъде направена непосредствено след приключване на прегледа на активите. Това е много важно, тъй като оценката се приема от международната финансова общност като знак за качеството на системата на страната, коментира Радев.

По отношение на мотивите за проверката и стрес тестовете гуверньорът отбеляза, че става въпрос за доверие в банковата система и в централната банка не само на бизнеса и на хората, но и на доверието на потенциалните инвеститори, на международните финансови институции и доверието между самите банки.

До този момент е избран независим консултант на БНБ, изпратени са указания до търговските банки как да изберат оценители, като се очаква това да стане до края на тази седмица.До 15 февруари трябва да са подписани договорите между банките и оценителите. В момента се работи и по методологията, по която да се извърши проверката. Очакваме, че прегледът ще потвърди, че банковата система е стабилна. Възможни са отделни проблеми, но ние разполагаме с възможности да отговорим адекватно на тези проблеми, коментира Радев.

Източник: БТА