Разглеждат проекта Бургас-Александруполис през април
Разглеждат проекта Бургас-Александруполис през април / снимка: БГНЕС

Руско-българската междуправителствена комисия ще разгледа на 7 и 8 април проекта за строителство на Бургас-Александруполис, заяви в интервю пред ИТАР-ТАСС руският министър на енергетиката Александър Новак.

"Въпреки заявлението от българска страна да се оттегли от проекта, ние вярваме, че споразумението между руското, гръцкото и българското правителство от 2007 г. все още е в сила", каза министърът. По думите му не може да се говори за преждевременно преустановяване на проекта, тъй като няма постигнато споразумение за едностранно оттегляне.

"На срещата на 7 и 8 април ще бъде повдигнат този въпрос", увери Новак. Според него Виенската конвенция за правото на договорите от 1969 г. поставя определени условия за оттегляне в съответствие с разпоредбите в договора със съгласието на всички страни. "Взаимно съгласие до ден днешен не е постигнато. За това не може да се каже, че проектът е завинаги замразен", обясни Новак, пише БГНЕС.

Споразумението за строителството на Бургас- Александруполис бе подписано между Русия, Гърция и България на 15 март 2007 г. Маршрутът трябваше да преминава от Бургас на Черно море до гръцкия Александруполис на Егейско море. Газопроводът е проектиран да гарантира доставките на руски петрол до пристанището на Александруполис през България , заобикаляйки турските проливи Босфора и Дарданелите. Дължината на газопровода е 285 км.

ИТАР-ТАСС припомня още, че през декември 2011 г. българското правителство обяви своето решение да се оттегли от проекта.