Работещите във ВМЗ получили само един аванс
Работещите във ВМЗ получили само един аванс / снимка: БГНЕС, архив
Работещите във ВМЗ получили само един аванс
59786
Работещите във ВМЗ получили само един аванс
  • Работещите във ВМЗ получили само един аванс

Само по един аванс получиха служителите на ВМЗ Сопот след дългоочакваната среща на ръководството на дружеството с фирма „Кинтекс" в присъствието на премиера Бойко Борисов и ресорния министър Делян Добрев. До края на седмицата хората трябва да получат още един аванс и с тези пари да платят задълженията си и да изкарат коледните празници. Кога ще има следващи плащания не е ясно.

Оръжейниците са категорични, че ще продължат с ефективните стачни действия.

След срещата в Министерския съвет очакванията за служителите на ВМЗ Сопот бяха по-големи. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: „Една заплата и един аванс ще получат работниците от дължимите им средства, с които всъщност ще могат да посрещнат най-належащите си нужди в момента, да изплатят стари задължения, в това число и задължения към електроенергия и вода и вересиите в магазините, които са натрупали през тези месеци".

Самият Димитров призна тежката ситуация, но прогнозира, че стачните комитети ще се съберат и ще решат „най-вероятно временно ще преустановят ефективните стачни действия".

В действителност обаче ситуацията се оказа съвсем друга. Димитър Атанасов от КТ „Подкрепа": „Не знам какъв ще е този синдикален лидер, който ще излез пред тях да им каже, че спираме стачката. Просто не знам кой ще е. Който иска да дойде да го направи, да го каже. По един аванс се даде - 500 000 лева. Има 500 000 за още един аванс. Това е. Доколкото разбрах Пламен Славов е казал, че спираме стачката. Да дойде да обясни на хората как ще я спре".

От своя страна управляващите признаха, че разчитат на единствения кандидат, останал в приватизационната процедура, да подаде оферта за закупуване на ВМЗ Сопот. Срокът изтича през януари.