Проблемът с вноса на месо в Русия по принцип е уреден
Проблемът с вноса на месо в Русия по принцип е уреден / netinfo

Проблемът със забранения внос на полско месо в Русия "по принцип" е уреден, тъй като руските ветеринарни служби ще могат да проверяват месото в Полша. Това заяви за Франс прес Алексей Алексеенко, прессекретар на руското ведомство за ветеринарен и фитосанитарен контрол Росселхознадзор.

Въпросът не може да бъде решен окончателно, преди да бъдат осъществени проверките от руска страна. Росселхознадзор ще провери работата на полските ветеринарни служби и на предприятията износители.

Проблемът с Полша не е само в това, че получаваме от нея лошокачествена продукция, но също, че я получаваме и чрез посредничеството на трети страни, заяви руският представител, според когото става дума за "мошеничество чиста проба".

Заради руското ембарго, което според Полша е само средство за политически натиск, необосновано от санитарна гледна точка, Варшава от ноември блокира започването на преговори за ново споразумение за партньорство между ЕС и Русия, което се очаква да съдържа текстове за енергетиката от ключово значение за европейците, посочва АФП.