Приетите законови поправки щели да „отпушат износа на електроенергия
Приетите законови поправки щели да „отпушат износа на електроенергия / Sofia Photo Agency: Юлиана Николова

Приетите на първо четене законови поправки ще отпушат износа на електроенергия, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той посочи, че се създава нов модел на ценообразуване, който ще е по-прозрачен и по-справедлив.

Не е нормално ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй" да работят с намалена мощност, а в същото време да изкупуваме скъпата енергия, произведена от други източници, каза още министърът. Той обясни този факт с подписаните от предишни правителства дългосрочни договори за изкупуване на енергия. Приетите днес промени ще позволят на обществения доставчик да включва в микса енергията, произведена от ТЕЦ "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", посочи Стойнев. Но за да работят двете централи на пълна мощност, е важно да изнасяме електроенергия, добави той.

Икономическата криза у нас се отразява изключително тежко - съотношението на употребена енергия от домакинствата спрямо употребена енергия от бизнеса е 70 към 30 на сто, даде пример Стойнев. "Каква икономика имаме в момента - нямаме никаква икономика", заяви министърът. Той припомни, че в началото на 90-те години на миналия век съотношението в употребената енергия е било 96 процента за промишлеността към 4 процента за бита. Сега ние имаме спряла икономика, затова трябва да "отпушим" износа на енергия, заяви Драгомир Стойнев, цитиран от БТА.

Стойнев отбеляза, че липсата на износ на електрическа енергия се отразява и на дейността на Мини "Марица Изток". Той посочи, че държави като Германия, Австрия, Чехия, Полша и Словакия стимулират износа си, като нямат цена за пренос, докато при нас тя заедно с включените добавки е над 17 евро или близо 35 лева /за мегават - бел. ред./.