Приеха измененията в общия устройствен план на Царево
Приеха измененията в общия устройствен план на Царево / netinfo

Близо 4 хиляди декара от природен парк Странджа са предвидени за урбанизация от общо 6 хиляди декара нормативно разрешени за това според изменението на общия устройствен план на община Царево, който беше гласуван от експерти на Министерство на околната среда и водите. Според измененията в плана, 150 метра от големите реки в региона няма да бъдат застроявани.

Туристическият капацитет леглова база ще позволява 49 хиляди туристи на сезон в община Царево, което е с 10 хиляди повече от миналата година. Това заяви заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев след края на заседанието на междуведомствената комисия към Висшия експертен екологичен съвет, на който бяха приети измененията в общия устройствен план на общината.

285 декара от предвидената площ за застрояване ще бъдат за курортна зона, допълни още той. Георгиев увери, че според параметрите на плана, Странджа ще бъде максимално защитена от прекомерно застрояване. Според кмета на Царево Петко Арнаудов в устройствения план са предвидени пречиствателни станции във всички населени места. Комисията е приела плана за Царево с пълно единодушие, като против е бил Иван Камбуров от дирекцията на парка.

„Този план да бъде върнат отново за доработка, считаме, че той съдържа изключително много непълноти”, заяви Камбуров.

По думите му приетото днес категорично не се различава от това, което трябваше да се обсъжда миналата седмица и беше върнато за доработка. „По време на днешното заседание не беше взето решение нито една от устройствените зони да бъде изключена от плановете за организация”, добави Камбуров.

По думите му, ако планът бъде приет, близо 10 хиляди декара от територията на парка ще бъдат изключени от защитените територии и застроени. По време на целия ден екологични организации протестираха пред сградата на министерството срещу приемане на общия устройствен план за Царево и екологичните доклади.

Природозащитниците връчиха апел до представителството на ЕК в София, в който настояха за започването на незабавна наказателна процедура срещу България заради стотици незаконни разрешителни за строителство. На мястото имаше и контрапротест, организиран от жители на Царево.