/ БГНЕС, архив
През юни ще знаем къде и с колко ще поскъпнат токът и парното
97526
През юни ще знаем къде и с колко ще поскъпнат токът и парното
  • През юни ще знаем къде и с колко ще поскъпнат токът и парното
Поскъпване на тока и парното в цялата страна ще има от средата на 2018 година. Средно с 2 процента ще поскъпне токът, а топлофикации, които ползват природен газ, също искат увеличение на цената на топлоенергията, но крайното решение за това зависи от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Ще поскъпнат ли токът, парното и топлата вода от 1 юли?
 
"Топлофикация Русе" ще поиска увеличение на цената на праното от 1 юли, заявиха за Дарик от дружеството. "EVN България Топлофикация" предлага увеличението на парното да е 1,76 процента - от 99.49 лева с ДДС на 101.24 лева с ДДС за мегават. "Топлофикация София" иска поскъпване на парното с около 4 процента. От "ТЕЦ Горна Оряховица" настояват за цена на топлоенергията от 85.69 лева за мегават.
 
Не се очаква промяна в цената на парното в Перник, защото ТЕЦ-а там работи на въглища, както и при други топлофикации, ползващи въглищата за гориво. От енергийния регулатор заявиха, че ще допуснат минимално увеличение на услугата от 1 юли.

Токът ще поскъпне, ако се повиши цената на въглищата, прогнозира енергийният министър
 
Токът от юли ще поскъпне с около 2 процента, сочат разчетите на енергийния регулатор. За абонатите на ЧЕЗ електроенергията ще повиши цената си с около 1,7 процента, за EVN - 1,81 процента, а за ЕНЕРГО-ПРО - 2,6 на сто.
 
Окончателното решение за цените на тока и парното от средата на годината ще бъде взето през юни.