Преките загуби за ВМЗ след взривовете в Иганово са 3 млн. лв.
Преките загуби за ВМЗ след взривовете в Иганово са 3 млн. лв. / снимка: БГНЕС, архив
Преките загуби за ВМЗ след взривовете в Иганово са 3 млн. лв.
80027
Преките загуби за ВМЗ след взривовете в Иганово са 3 млн. лв.
  • Преките загуби за ВМЗ след взривовете в Иганово са 3 млн. лв.

До 28 май ще бъдат изплатени заплатите във ВМЗ-Сопот, обяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров. Министерството на икономиката, синдикатите и ръководството на ВМЗ-Сопот се договориха за възстановяване на производствения процес на площадката в Иганово в най-кратки срокове. Днес започва разчистването й, но няма яснота кога ще приключи то, за да бъде възстановена работата.

Изпълнителният директор на ВМЗ Иван Стоенчев заяви, че за двата месеца, в които производството в Иганово е спряно след взривовете, преките загуби възлизат на около 3 милиона лева.

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров заяви, че заплати има и вървят регулярно по график. Вероятно до 28 май работниците ще получат възнагражденията си, които ще бъдат наредени предния ден.

Днес съгласно разпореждане на прокуратурата влизат представители на РПУ-Карлово, които да локализират двата епицентъра на взривовете, за да може там да влезе специализираната техника на Министерство на отбраната, която да разчисти отломките и да обезопаси двата епицентър, каза още Петров. Ще влязат и специализирани групи от ВМЗ-Сопот, които да започнат процедура за възстановяване на работата на площадката от ВМЗ в Иганово. Производственият процес ще бъде възобновен след разчистването й, но не се знае колко ще отнеме то.

„В никакъв случай няма да е още два месеца. Може да е три дни, може да е и десет дни, никой не може да каже колко точно ще отнеме. Дейността е много специфична, реално никой в България не е разчиствал такива отломки с невзривени боеприпаси между тях", каза Петров.

Изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев коментира загубите за последните два месеца. 3 млн. лв. са преките загуби, а за април са правени изчисления, че предприятието търпи и загуби от 500 000 лева на ден от това, че е спрян производственият процес.

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров допълни още, че договорите на ВМЗ Сопот са предоговорени и няма да търпи санкции.

Други новини от Пловдив