Преговорите за индекса на заплатите без резултат засега
Преговорите за индекса на заплатите без резултат засега / netinfo

Преговорите между работодатели и синдикати за препоръчителния индекс на работните заплати, състояли се вчера, завършиха без резултат, но е постигнат известен напредък, съобщиха от Българската стопанска камара. И двете страни са готови на взаимни компромиси, за да се постигне споразумение, ако е възможно да края на март. Преговорите ще продължат в понеделник.

Дали да има единен индекс, както предлагат синдикатите, или индексът да е диференциран (по предложение на работодателите), като за по-ниските възнаграждения той да е двуцифрен, а за високите заплати да е едноцифрен, с цел компенсиране на ефектите от въведения от началото на 2008 г. плосък подоходен данък е едно от различията, които имат бизнесът и синдикатите.

Синдикатите искат също така четирите компонента на индекса да са на база отчетни данни (т.е. за изтеклата година), а работодателите смятат, че трябва два от тях (стопанска конюнктура и данъчно-осигурителна тежест) да се изчисляват на база прогнозни данни за текущата година (такова е предложението на работодателите).

Синдикатите предлагат при изчисляването на ръста на производителността на труда да бъде изключено селското стопанство, а работодателите предлагат 50 на сто от ръста да се ползва във формулата за определяне на индекса за увеличение на заплатите. Синдикатите искат процент да е 75 на сто.