Предвижда се съкращение на 40% от либийските чиновници?
Предвижда се съкращение на 40% от либийските чиновници? / netinfo
Либийският проектобюджет за 2007 г. предвижда съкращаването на 40% от служителите в либийския държавен сектор, предаде Франс прес.

В събота проектобюджетът беше представен от либийското правителство на либийския Генерален народен конгрес (парламента). Либийският премиер Ал Багдади Али ал Махмуди подчерта при представянето на проектобюджета необходимостта от съкращаването на около 400 000 либийски чиновници. Либийският държавен сектор наброява 1 милион чиновници.

Проектобюджетът предвижда всеки съкратен чиновник да получи обезщетение в размер на заплатата си за 3 години, а онези от съкратените, които искат да създадат фирми, ще получат кредити, които могат да достигнат 43 000 долара.

Близо 60% от бюджета на страната за 2007 г. (14 милиарда долара) ще бъде отделен за подобряване на инфраструктурата най-вече в сектора на здравеопазването, на образованието и на насърчаването на частните инвестиции.

Петролът представлява 94% от износа на Либия, 60% от либийския бюджет и 30 процента от БВП. Либия иска да увеличи производството си на петрол на 2 милиона барела на ден през 2007 г. и на 3 милиона барела на ден през 2010 г. Сега тя произвежда по 1,6 милиона барела дневно.