Представят разпределението на парите от бюджетния излишък
Представят разпределението на парите от бюджетния излишък / netinfo

Разпределението на средствата от бюджетния излишък ще представят на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев и министърът на финансите Пламен Орешарски. Народното събрание разреши за сметка на преизпълнението на приходите за тази година да бъдат предоставени до 900 млн. лв. допълнителни бюджетни кредити по републиканския бюджет за 2007 г.

Предвижда се част от финансовия ресурс да бъде използван за изграждане на пътна, железопътна, екологична и друга инфраструктура, както и за метрополитена в София. Друга част ще е за изпълнение на поети от страната ни ангажименти към Европейския съюз по глава „Енергетика” и „Телекомуникации и информационни технологии”.

Ресурсът, който ще бъде предоставен за изпълнение на отговорностите по „Телекомуникации и информационни технологии”, е свързан с изграждането на Единния телефон за спешни повиквания 112. Ще бъдат отпуснати и временни безлихвени заеми на общините от централния бюджет за финансиране на разходи, в това число и за данък върху добавената стойност, по одобрени проекти и програми, съфинансирани от Европейския съюз.