Предлагат взаимни фондове без входна такса за първия месец
Предлагат взаимни фондове без входна такса за първия месец / netinfo

Взаимни фондове без входна такса за първия месец на вложенията предлагат от Пощенска банка. Новият инвестиционен продукт няма да изисква минимална сума за включване на клиентите, съобщи изпълнителният директор на банката Асен Ягодин.

Съвместно с гръцкото дружество за управление на взаимни фондове И Еф Джи Пощенска банка за първи път в България ще разработи инвестирането във взаимни фондове.

Инвестиционният продукт предлага възможност на българските малки и средни инвеститори да участват в пет фонда с различна степен на риска за вложенията. България заедно с Румъния и Сърбия е включена в първия фонд за инвестиции в дългосрочен план, съобщи Асен Ягудин.

Инвестира се в акциите на основните индекси на фондовите борси на Румъния, България и Сърбия – SOFIX, BET-FI и BELEX 15. Инвестиционният фокус тук е подпомаган фактори като силен икономически растеж, каза Ягудин.

Останалите фондове са групирани около страните от Централна Европа, обединението БРИК – Русия, Индия, Бразилия и Китай, и най-нискорисковия регион на страните от Западна Европа. В топ десет на вложенията ще бъдат компании като „Газпром”, „Норилски никел”, „Лукойл” и ЧЕЗ.

Инвестициите във взаимни фондове в България за последната година са се увеличили от 300 млн. лв. на повече от 1 млрд. лева, подчерта Асен Ягудин и добави, че очаква висока възвръщаемост на вложенията.