Предлагат увеличение на капитала на Общинска банка
Предлагат увеличение на капитала на Общинска банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Предлагат увеличение на капитала на Общинска банка
51952
Предлагат увеличение на капитала на Общинска банка
  • Предлагат увеличение на капитала на Общинска банка

Предложение за увеличаване на капитала на Общинска банка ще бъде внесено следващата седмица на заседание на Общинския съвет в София. Това съобщи представителят на Столична община в управата на банката Орлин Алексиев. Той бе категоричен, че "живи" пари няма да бъдат наливани в банката, като най-вероятно увеличението на капитала ще бъде чрез апортиране на недвижимост.

Общинска банка е завършила 2011 г. със загуба от близо 11,5 млн. лева.

В момента Общинска банка е лидквидна и с добра капиталова адекватност, въпреки че с години е източвана, заявиха от ръководството на банката. Според Орлин Алексев, който е представител на общината във финансовата институция, БНБ е била заблуждавана за реалното състояние на Общинска банка, а влошеното положение се дължи на кредити, отпускани на свързани с миноритарния собственик фирми. За да се справи със ситуацията, мажоритарният собственик ще увеличи капитала на банката: "Чрез апорт "живи" пари няма да внесем в общината. Но например има в момента банката, Общинска банка, част от клоновете й са в сгради на общината. Тези банкови клонове смятаме да ги апортираме в капитала на Общинска банка. Тя така или иначе ги ползва".

Все още не е ясно с колко точно ще бъде увеличен капиталът, както и дали миноритарният акционер Христо Ковачки ще участва в това, тъй като има право, въпреки че от Столична община вече са подали два сигнала до прокуратурата заради негови действия.

Ето какво коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова: "Докладите, които съм изпратила, не са публични. Но мога да кажа, че това са два сигнала, които се отнасят, и в двата случая, до купуване от страна на Общинска банка при предишното ръководство на имоти на миноритарния собственик, според експертите - на многократно по-високи цени от пазарните".

Новото ръководство на банката ще търси по-широка работа с европейските фондове.