Предлагат да се дава сертификат за знания, придобити покрай хобито
Предлагат да се дава сертификат за знания, придобити покрай хобито / снимка: Sofia Photo Agency
Предлагат да се дава сертификат за знания, придобити покрай хобито
31685
Предлагат да се дава сертификат за знания, придобити покрай хобито
Интервю с директора на Центъра на професионално образование към БСК Даниела Симидчиева
  • Предлагат да се дава сертификат за знания, придобити покрай хобито
  • Интервю с директора на Центъра на професионално образование към БСК Даниела Симидчиева

Да получаваме сертификат за познания за хобито си предлагат от Българската стопанска камара. Предложението ще бъде записано в промените в Закона за професионалното образование, които ще влязат за разглеждане в Народното събрание от следващата пленарна сесия. Сертификатът ще се получава след полагане на изпит в специализирана институция за знания и умения, които не са придобити след специално обучение. Пред Дарик директорът на Центъра на професионално образование към работодателската организация Даниела Симидчиева представи резултатите от изследване на професионалното обучение. Основният извод от анализа е, че има огромен дисбаланс между нуждите на бизнеса от квалифицирана работна ръка и предлагането на кадри на пазара на труда.

Най-голям е дефицитът в сферите на здравеопазването и техническите специалности, съобщи Даниела Симидчиева. „Голяма част от висшите и средните ни кадри заминаха на запад да получават по-добро възнаграждение”, каза тя и допълни: „Образованието не знае какво иска бизнесът, бизнесът не може да влияе върху образованието.”

В момента се подготвят промени в Закона за професионалното образование. По предложение на стопанската камара там ще бъде разписана възможност за валидиране на професионално образование, чрез която ще се дава сертификат за познания, които не са придобити в университет или друг вид специализирана институция. 

Човек може неорганизирано, примерно посещавайки музеи, гледайки научно-популярни филми или занимавайки се с хобито си, да придобие компетенции, които чрез тази система за валидиране може да ги материализира, каза Симидчиева.

От камарата настояват още за независимо оценяване на придобитите професионални знания. Засега това искане не може да бъде отразено в закона, но тепърва ще се разработват варианти и за неговото внедряване в нормативната уредба.

Интервю с  директора на Центъра на професионално образование към БСК Даниела Симидчиева можете да чуете в прекачения файл