Прамод Митал няма капацитет да преговаря за „Кремиковци”
Прамод Митал няма капацитет да преговаря за „Кремиковци” / netinfo

Прамод Митал няма капацитет да преговаря по сделки за продажба на „Кремиковци” АД, нито на завода, нито на материалните активи – това е официалното становище на QVT Fund LP, един от най-големите притежатели на облигации на дружеството, съобщиха от Фонда.

Причината за това са неустойките, които Прамод Митал дължи за облигационния заем от 325 милиона евро, който е получил през 2006 година. Запорът на акциите е следствие от нарушаване на техническите клаузи за условията по облигациите.

Притежателите на облигации са в напреднал стадий на приключване на процеса и е въпрос на седмици да получат контрол над собствеността на „Кремиковци” АД и авоарите на дружеството, в случай че облигациите не бъдат изплатени обратно.

Управляващите органи на „Кремиковци” АД са известени от британската компания Law Debenture, попечител на собствениците на облигации, за възможността за запор на акциите, поради неспазване на поетите ангажименти към кредиторите.

„QVT Fund LP твърдо вярва, че бъдещето на „Кремиковци” АД може да бъде спасено след конструктивен тристранен диалог между заинтересованите купувачи, правителството и собствениците на облигации”, коментира Анжело Москов, партньор в QVT Financial, която е световна компания за управление на хедж фондове, управляваща активи от 11 милиарда щатски долара в над 35 страни.