Пореден скандал между еколози и инвеститори за строежите по Черноморието
Пореден скандал между еколози и инвеститори за строежите по Черноморието / снимка: БГНЕС, архив
Пореден скандал между еколози и инвеститори за строежите по Черноморието
79525
Пореден скандал между еколози и инвеститори за строежите по Черноморието
  • Пореден скандал между еколози и инвеститори за строежите по Черноморието

Липсата на конкретен Закон, който да регламентира строителството по Черноморието, е причината за споровете по темата. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Оказва се, че до 2008-а година няма нормативна уредба, по която да се управлява родното крайбрежие. Междувременно по време на кръгла маса в Народното събрание, природозащитници и инвеститори отново не се разбраха по темата - чия собственост са дюните и къде трябва да се строи.

Пореден скандал между еколози и инвеститори заради застрояването по Черноморието. Според регионалния министър Лиляна Павлова до 2008-а година липсва закон за дейностите по крайбрежието: „Именно за това назад в годините е имало най-различна практика как се управляват и стопанисват морските плажове, прилежащите територии, крайбрежната ивица, която днес знаем като зона А и зона Б".

Природозащитникът и общественик Васил Гюров коментира, че ако към днешна дата дюните са държавна собственост, то как някои от тях могат да бъдат частни: „Как така дюни, които са формирани с хиляди години, са се озовали повече от 50% от тях в частни имоти? Според мен частните имоти са се озовали в тях".

Сава Чоролеев, един от инвеститорите в спорния къмпинг „Корал" се обърна с призив към еколозите: „Първо, да се хигиенизират и да се изчистят от онези техни представители, които не познават закона. Плажовете и дюните са изключителна държавна собственост. Никой не може по никакъв начин да застроява или да стопанисва по незаконен начин тези територии".

Председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин излезе с предложение, което да не ощетява нито еколозите, нито инвеститорите: „Ние се самоизяждаме. Когато прогонихме инвеститорите от Карадере, македонците веднага се обърнаха към мен: „Г-н, Рагин, който инвеститор изгоните, дайте го на нас. Ние няма да му искаме пари, само да даде пари и да разкрие работни места". Ще запазим природата, но за други народи. Нашите деца мият чиниите, а нашите правнуци няма да живеят в тази хубава страна. Дайте с еколозите и вие да намерим общ език - хем да запазим природата, хем да привлечем инвеститори".