Подписват меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ “Белене”
Подписват меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ “Белене” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Подписват меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ “Белене”
35301
Подписват меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ “Белене”
  • Подписват меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ “Белене”

Меморандум за създаването на проектна компания за АЕЦ „Белене" ще бъде подписан между българската и руската страна. Това съобщи директорът на „Росатом" Сергей Кириенко след среща с премиера Бойко Борисов.

По-рано през деня премиерът Бойко Борисов проведе 45-минутна среща с шефа на „Росатом” Сергей Кириенко, на която бе договорено подписването на меморандума. Пред журналисти Кириенко обясни, че през 2006 г. наистина е фиксирана цена на атомната централа от 4 млрд. евро, но са останали неясноти около евентуалното оскъпяване на проекта. Затова сега руската страна предлага фиксираната цена за АЕЦ „Белене”, която бъде заложена в документа, да не се променя. Кириенко обаче не посочи конкретна цифра.

Руската страна предлага да има пакет от 40 – 45 % от проектната компания, съобщи Сергей Кириенко.

“Българското правителство не е готово да ни отдаде контролния пакет. Ние се отнасяме с разбиране към това решение. Затова сега говорим за меморандум и сме готови да поемем финансовите рискове. В документите на тази проектна компания ще бъде записана фиксирана цена – това е наш риск и наша отговорност“, каза шефът на “Росатом“.

В проектната компания ще се търсят европейски инвеститори. В момента има интерес от 4-5 компании, като най-сериозен е интересът от финландска компания.

“Септември или октомври догодина ще може да бъде излят първият бетон на централата. По този начин през 2016 г. първият блок на атомната електроцентрала „Белене” ще бъде готов и ще може да продава ток без никакви допълнителни условия“, каза Кириенко.  

По думите на Кириенко цената на тока от централата ще е пазарна. Той допълни, че централата ще се изплати за 20 години при нормален срок от 25 години за други централи.