Подобряват ВиК-инфраструктурата чрез финансиран от СБ проект
Подобряват ВиК-инфраструктурата чрез финансиран от СБ проект / netinfo

Над 400 хиляди души ще се възползват от реализацията на проекта за подобряване на ВиК-инфраструктурата в страната, финансиран от Световната банка. Стойността на проекта е 110 млн. евро, като по-голямата част от парите ще са за рехабилитацията на шест ВиК-дружества и четири язовира. На 27 март бордът на директорите на Световната банка ще разгледа проекта, след което трябва да бъде ратифициран от Народното събрание и да започне неговата реализация, обясни директорът на Дирекция „ВиК” в строителното министерство Пламен Никифоров.

Най-голямата част от средствата по проекта – над 56 млн. евро са за рехабилитация и разширение на ВиК-инфрастуктурата в шест области – Добрич, Разград, Търговище, Сливен, Стара Загора и Смолян. За доизграждане на язовирите „Нейковци”, „Пловдивци”, „Луда Яна” и „Студена” ще бъдат изразходвани още над 41 млн. евро. С допълнително 12 милиона ще се финансира подготовката на проекти, които после ще получат средства по оперативните програми. По тази мярка ще бъдат изготвени цялостни проекти за управлението на инфраструктурата в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен и Стара Загора.

Срокът за реализация на проектите е до края на 2010 г., а Пламен Никифоров обясни какви ще са ползите. Очакваме режимът в Стара Загора да бъде трайно решен. В останалите населени места се предвижда премахване на сезонния воден режим, подобряване на качеството на питейната вода чрез изграждането на пречиствателните станции, производство на електреческа енергия, производство на водни ресурси, като се очаква годишно с около 10 млн. да се намали количеството на отнеманата от водоизточниците вода, обясни Никифоров.