Всеки трети кредит, който българите теглят, е за ремонт. Данните са от изследване на компания за потребителски кредити, посочва Нова телевизия.

Българинът обикновено тегли кредит, защото се нуждае от пари в брой. Било, за да покрие или обедини стари дългове, или за ремонт у дома. Всяка година парите за поправки и боядисване на жилище растат и вече гонят 5000 лева.

Десетки хиляди са семействата, които ползват потребителски кредит, за да ремонтират дома. Ако се броят и тези които взимат мебели на изплащане, това са почти 40% от домакинствата, показват данните от изследването.

„Сумата, която хората теглят за ремонт е около 4600 лева. Това е около 14% ръст", обяснява Ралица Захариева от компания за потребителски кредити.

Хората просто инвестират по-големи суми в подобряването на имотите си.

Другите нужди, за които харчим пари на заем, са обединяването на стари задължения, купуване на коли на старо, за лечение, пътувания и образование, обобщава изследването.

Има и специфики по градове - в София се търсят пари кеш за потребление, докато в Пловдив предпочитат стоки на изплащане.

Източник: Novanews.bg