Пловдив събра местните власти от Югоизточна Европа
Пловдив събра местните власти от Югоизточна Европа / снимка: Dariknews.bg, Пловдив, архив

Стотици делегати от България и още 15 държави участват в Годишната среща на местните власти на Югоизточна Европа в Пловдив. Мащабното събитие се организира от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Мрежата на асоциациите на местните власти в Югоизточна Европа (NALAS) и община Пловдив.

Приветствия към участниците при откриването отправиха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, кметът на Пловдив Иван Тотев, пазарджишкият кмет и председател на Управителния съвет на НСОРБ Тодор Попов и президентът на NALAS Джуро Букович.

Пловдивският кмет отбеляза, че форумът се провежда само няколко дни преди церемонията в Брюксел, по време на която градът официално ще получи призванието Европейска столица на културата през 2019 година. Тотев, заяви, че в България и Пловдив могат да се видят много резултати от членството на страната ни в Европейския съюз. По думите му, нашите градове са се променили много през последните години.

„Ние се научихме да работим по европейски правила и да инвестираме правилно средствата, за да получим най-голям ефект. Предизвикателствата пред общините са твърде много и твърде големи, и изказвам огромен респект към NALAS за тяхната работа", каза още Тотев. По думите му всички общини могат да споделят опит и заедно да работят за по-добри градове с по-щастливи хора.

Министър Ивелина Василева изтъкна, че доброто сътрудничество между централната и местна власт е ключът към доброто и успешно управление на страната ни.

В една българска община се изпълняват средно по 15 проекта с инвестиции от над 20 милиона евро и това ни поставя в листата на едни от най-успешните бенефициенти, съобщи Тодор Попов.

„Този резултат е постигнат с много нерви и усилия, в битка с много бюрократични процедури и последствия от финансови корекции, но всичко това си заслужава", каза пазарджишкият кмет в обръщението си към колегите си от асоциациите в чужбина.

Годишната среща на местните власти на Югоизточна Европа продължава и утре. Във форума ще се включат президентът на България Росен Плевнелиев и Томислав Дончев - заместник-министър председател по европейските фондове и икономическата политика. В програмата са предвидени общо събрание на НСОРБ, церемония за приемане на нови членове, връчване на отличията Европейски етикет за добро управление и конференцията "Правомощия и готовността на местните власти от Югоизточна Европа за превенция на риска и управление на кризи".

Участниците са от Хърватия, Косово, Словения, Македония, Молдова, Сърбия, Украйна, Босна и Херцеговина, Турция, Румъния, Албания, Черна Гора, Република Сръбска и Австрия.

Други новини от Пловдив