Плевнелиев апелира за продължаване диалога между Гърция и финансовите й партньори
Плевнелиев апелира за продължаване диалога между Гърция и финансовите й партньори / снимка: БГНЕС, архив

На среща с министъра на външните работи на Гърция Никос Кодзиас държавният глава Росен Плевнелиев апелира за продължаване на диалога на Гърция с нейните финансови партньори, пише в съобщение на прессекретариата на държавния глава.

Министър Кодзиас беше на посещение у нас по покана на българския си колега Даниел Митов.

Президентът и гръцкият външен министър са изразили оптимизъм, че с добра комуникация и устойчив диалог, може да бъде намерено взаимно приемливо решение на кризата с гръцкия дълг.

По време на разговора президентът Росен Плевнелиев и Никос Кодзиас са подчертали отличните и приятелски отношения между България и Гърция, и са потвърдили желанието на двете страни да работят заедно за стабилността на региона и за евроатлантическата интеграция на Западните Балкани.

България и Гърция са добър пример в Европа за приятелство и сътрудничество на две съседни страни, е посочено на срещата.

Гърция е сред водещите търговско-икономически и инвестиционни партньори на страната ни, като двустранният стокообмен достига 3.5 млрд. евро. Изключително интензивни са и контактите между гражданите на двете страни и те трябва да бъдат насърчавани, са били единодушни Плевнелиев и Кодзиас.

Държавният глава и гръцкият външен министър са обменили мнения и по ситуацията в Македония и в региона, както и по въпроси на енергийната свързаност и партньорските отношения в рамките на НАТО, се посочва още в съобщението.