Петролната търговия се задържа при 99 долара за барел
Петролната търговия се задържа при 99 долара за барел / netinfo

Петролът отново падна под 100 долара за барел, като лекият американски петрол се търгува на 99.09 долара, а фючърсите за сорт брент с доставка през октомври падат до 95.99 долара за барел.

В електронната търговия на Ню Йорк в неделя цените се сринаха до 99.62 долара или с 1.5% при лекия американски петрол.

Междувременно агенциите тиражират информации за обявена петролна война в делтата на Нигер. Бунтовници са разрушили помпени станции и тръбопроводи, включително обекти на Шеврон и Ройл Дъч Шел, макар официално потвърждение на тези данни да дава единствено Шеврон.

Агенция БГНЕС тази сутрин е цитирала първият вицепремиер на Русия Игор Шувалов, който коментира тенденцията на енергийните пазари.

"Ако цените на петрола продължат да се понижават и в бъдеще, ние няма да почувстваме никакви съществени ограничения в своето развитие“, казва Шувалов. Едновременно с това, обаче, той признава, че икономиката изпитва редица проблеми, свързани със световната криза. "Има изтичане на капитал, банковите институции изпитват трудности с ликвидността".

Часове преди Wall Street да отвори, агенциите тиражират информации за Lehman Brothers, според които четвъртата по големина банка в Америка ще обяви фалит, а Bank of America е заявила интерес по придобиване на Merrill Lynch & Co. срещу 50 млрд. долара.

На валутните пазари съществени размествания няма, като двойката евро/долар се разменя в съотношение 1.4427 долара за едно евро.