Павлас: В ЧЕЗ остава 0% от увеличението на тока
Павлас: В ЧЕЗ остава 0% от увеличението на тока / netinfo

В „ЧЕЗ Електро” остава 0% от предвиденото увеличение на цените на тока, коментира регионалният мениджър на компанията Любош Павлас задаващият се скок на цените на електрическата енергия от 1 юли. Увеличението на тока за абонатите на чешкото електроразпределително дружество в София и Западна България ще бъде 16,01 процента, съобщи председателят на ДКЕВР Константин Шушулов. Днес шефът на регулатора заяви, че ще комисията ще се опита да намали предлаганите цени с до 2,5 на сто.

„Нашето предложение за увеличение на цените беше базирано върху планираните инвестиции, очаквания обем за електроразпределение, както и инфлацията. Ние сме готови да инвестираме 90 млн. лева всяка година за следващите 5 години или общо около 350 - 400 млн. лева, но с предложението на ДКЕВР нашата стратегия трябва да се промени. Има много инвестиции, които законът ни задължава да направим, а регулаторът намалява средствата ни за това. Ситуацията е нова за нас и след окончателното решение на регулатора трябва да преразгледаме плановете си, да променим стратегията си и може би да променим приоритетите си,” допълни Любош Павлас

ТЕЦ Варна, която е изцяло собственост на ЧЕЗ Груп. все още е готова да изпълни квотите за вътрешния пазар, но това, което не искаме, е да генерира загуби, каза Павлас.

”Никой производител не иска да работи на загуба, затова върнахме договора на НЕК и отговорихме, че ще изпълним тези квоти, но искаме цената, която ни дават, да покрива разходите, които имаме. НЕК от своя страна отговори, че това е въпрос от компетенцията на ДКЕВР,” допълни още Любош Павлас.