Партиите имат огромна свобода при харченето на субсидиите, смята Валери Димитров
Партиите имат огромна свобода при харченето на субсидиите, смята Валери Димитров / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Има много стриктна регламентация на приходите на партията и бяло петно на разходите на партията. Липсва добра и ефективна законова уредба, която и на нас, и на Сметната палата би ни позволила да упражняваме по-ефективен контрол".

Това заяви в "Здравей, България" по Нова телевизия председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров по повод появилите се снимки от почивка на лидера на "Атака" Волен Сидеров, когато в парламента се провеждаше гласуването на държавния бюджет за 2014 година.

По думите му има програмиран дефект в закона, защото член 29 от Закона за политическите партии оставя огромна свобода те да извършват разходи, включително и за сметка на държавната субсидия.

„Няма никаква регламентация на разходите, защото партиите разходват средствата си за подготовка и участие в изборите, за осигуряване работата на партийни структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи на дейността на партията разходи", добави проф. Димитров.

По думите му партията има неограничена свобода за харчене на партийните субсидии и отсъствието на регламентация позволява тези пари да се харчат за лични разходи.

„Партията не е обвързана с изискване да обявява публично своите разходи, а тя сама решава кои са присъщите за нея разходи. Информацията, която се публикува в годишните отчети на партията, е обобщена. А в декларациите на политиците по Закона за публичното имущество няма отчетност за такива разходи. Отчитат се само имуществото и доходите през годината", заключи проф. Валери Димитров.

Екипът на „Здравей, България" се свърза по телефона със зам.-председателя на „Атака" Десислав Чуколов, за да го пита дали парите от партийната субсидия са харчени за почивката на Волен Сидеров и останалите депутати от „Атака" в чужбина.

„Партия „Атака" предава отчет за това как изразходва своите партийни средства. Даваме тези отчети, а Сметната палата прави своите проверки. Ние сме най-проверяваната партия", обяви Чуколов.

По думите му Сидеров живеел под наем и харчел от спестените си пари за почивки.

Източник: NovaNews.bg