Пада банковата тайна за КТБ
Пада банковата тайна за КТБ / снимка: БГНЕС, архив

Депутатите от правната и бюджетната комисия единодушно приеха на първо четене да падне банковата тайна за банки, изпаднали в несъстоятелност.

Идеята е всички преференциални влогове в КТБ, две години преди фалита, да станат публични. Законопроектът беше внесен от председателя на временната комисия, която разследва състоянието на КТБ Десислава Атанасова.

Синдиците ще предоставят всички данни за влогове, кредитори и свързани лица, заемащи публични длъжности, включително и народни представители. За необезпечените кредити ще се търсят сведения от създаването на банката.

Съдия си направи отвод по делото за КТБ

Докладът на временната комисия за КТБ е готов и ще бъде оповестен, когато падне банковата тайна и Законът за кредитните институции бъде приет. Това каза пред журналисти Десислава Атанасова. Тъй като докладът за КТБ съдържа много поверителна информация, която е под закрила от банковата тайна, той може да бъде оповестен след падането й, коментира още Атанасова.

Първоначалната заявка бе, че докладът на времената парламентарна комисия ще бъде внесен на 12 юни, когато изтича срокът за работа на комисията.

Атанасова съобщи още, че Министерството на финансите е изпратило становище в подкрепа на законопроекта, а от БНБ са имали резерви към него.

Управителят на институцията Иван Искров е подписал становище, че срокът, в който трябва практически да се изпълни оповестяването на всички данни и сведения, следва да бъде минимум 1 година. Атанасова коментира, че това е твърде дълъг период, за който не би имало обществена търпимост.

Източник: БНТ, БГНЕС