Овергаз: Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици
Овергаз: Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици / снимка: БГНЕС, архив
"Овергаз": Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици
83450
"Овергаз": Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици
"Овергаз": Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици
  • "Овергаз": Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици
  • "Овергаз": Защо независимият регулатор ни проверява след изказвания на политици

"Защо след изказванията на политиците, независимият регулатор започва проверка само на "Овергаз"?".

Това попита в интервю за Дарик заместник-изпълнителният директор на „Овергаз" Светослав Иванов. По думите му започналата проверка не притеснява компанията, защото такава е правена последно преди 6 месеца - през юни 2015, а докладът не е имал никакви забележки.

"Овергаз": Случилото се е опит да се открадне един бизнес

Заместник-изпълнителният директор на "Овергаз" сравни обществения доставчик „Булгаргаз" с пожарната - не я ползваме всеки ден, но трябва да е в кондиция да помогне:

"Като към такъв играч на пазара ние се обръщаме към "Булгаргаз" вече 4 години. Защото от момента, в който започнахме да доставяме газ директно до крайните си клиенти, с което разрушихме монопола на "Булгаргаз" на българския пазар, ние искахме да ни предоставят договори, които да изпълняват тази роля - да гарантират сигурността на снабдяването в ситуации като днешната".

"Овергаз" поиска газ от "Булгаргаз"

Такъв договор за последно от "Овергаз" са поискали на 3 декември, а от "Булгаргаз" отговорили, че не са в състояние да предоставят такъв, но при нужда ще осигурят доставки. Именно това са поискали от "Овергаз" на 31 декември:

"Обикновено на 30 или 31 декември с колегите от "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" изясняваме доста неща за следващата година, затова и никой не научаваше до края на 2015 г. Именно тогава с появиха за първи път най-сериозните опасения, че е възможно да възникне такава дискусия".

Проверката на КЕВР не притеснявала компанията.

"Последната такава проверка беше направена през юни 2015 г. Докладът от нея показа, че ние сме в изрядно положение, без абсолютно никакви забележки. Разбира се възниква въпросът защо точно след изказването на политиците по този чисто търговски въпрос независимият регулатор започва само на "Овергаз Мрежи" да прави проверка", добави Иванов.