Отново се обсъжда задължителната застраховка „Бедствия”
Отново се обсъжда задължителната застраховка „Бедствия” / netinfo

Да се създаде програма за покритие на щети от бедствия чрез вноски в така наречения „катастрофичен пул”, поискаха от сдружение „Инициатива за национална програма за управление на катастрофичните рискове”. Идеята не е нова, но заради трагедията в Цар Калоян трябва да се разгледа отново в парламента, каза Лукан Доков, председател на сдружението и добави, че застраховката трябва да компенсира само недвижимо имущество, повредено от земетресение или наводнение.

Доков обясни, че не настояват вноската да бъде със задължителен характер и че имало много варианти, от които след проучвания трябва да се избере най-удачният за страната. След наводненията в община Цар Калоян е абсолютно наложително да има фонд за справяне с щетите, защото иначе ще ги плащаме чрез данъците си, каза Стефан Ботев, член на управителния съвет на гражданското сдружение.

Венелин Узунов, председател на Комисията по политика при бедствията и авариите в парламента, заяви, че България е в центъра на застрашен район и трябва да се наложи задължителна минимална вноска върху имуществото, която на месец да струва на българина не повече от цената на една чаша минерална вода. Ако бъде създаден катастрофичен пул, поне 70 – 80 на сто от всички имоти у нас трябва да бъдат застраховани, за да се акумулират достатъчно средства в него, каза Узунов.

От сдружението ще свикат експерти от БАН, от неправителствени организации и представители на Националното сдружение на общините, за да определят рисковите зони по райони в страната, каза Лукан Доков.

Според него може и да се въведе диференцирана премия и хората, които живеят в рисковите зони да плащат по-високи вноски за имотите си. От сдружението са категорични, че до пролетта на 2008 година ще внесат в парламента конкретна стратегия за застраховките при бедствия.