Още не са подписани документите за намаляване цената на руския газ
Още не са подписани документите за намаляване цената на руския газ / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Все още нямаме отговор от руската компания "Газпром" кога ще бъдат подписани документите, за да влезе в сила договореното намаление на цената на природния газ за България. Това коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов пред БТА. В момента в Русия се честват празници и не са работни дни до 9 май включително, каза Гогов. Той каза, че не знае защо все още няма отговор от руската страна, но предположи, че документите ще бъдат подписани след руските празници.

Постигнатата договореност беше за намаляване на цената на синьото гориво от 1 април, така сме оформили и изпратили проекта на документите, но дали отстъпката в цената ще влезе в сила със задна дата - това не мога да ви отговоря, посочи Гогов.

Шефът на "Булгаргаз" заяви, че с "Газпром" са договорени само допълнителни споразумения, които уточняват цената по действащите договори до края на годината и затова не е нужно да се подписват допълнителни документи и с трите дружества доставчици - "Овергаз", "Винтерсхал" и "Газпром експорт".

На въпрос какво намаление на цената на природния газ смята да предложи "Булгаргаз" от 1 юли 2012 г., Димитър Гогов отговори, че ДКЕВР вече е отчела намалението на цената, за което са се споразумели българската и руската страни. За второто тримесечие на тази година "Булгаргаз" поиска повишение с 25,7 процента на цената на природния газ, а регулаторът постанови повишение с 12,73 процента, припомни Гогов. Това означава по думите му, че българското газово дружество понася разликата в цената "на свой гръб" с минимизиране на разходите на дружеството.

Ако всичко е наред, не би трябвало да има съществена промяна в цената на природния газ от 1 юли 2012 г. , посочи Гогов. Той добави, че има трайна тенденция за повишаване на курса на долара, което пък влияе към повишаване на цената на природния газ.

Все още не е започнало нагнетяване на природен газ в хранилището в Чирен, защото се извършват ремонти, съобщи Димитър Гогов. Бавят се разплащанията на топофикациите към газовото дружество, допълни още той.