Осем междуправителствени документа подписахме с Индия
Осем междуправителствени документа подписахме с Индия / снимка: БГНЕС

Индийски газови компании проявяват интерес за участие в проекта НАБУКО чрез България. Това стана ясно на бизнесфорум в Делхи, където на държавно посещение е премиерът Сергей Станишев.

Конкретният интерес беше заявен от представител на компанията „Есар”, която е кандидат и за приватизацията на „Български морски флот”. Премиерът Сергей Станишев заяви, че сме отворени за контакти с фирми, които искат да се включат в проекта НАБУКО, в който България участва чрез „Булгаргаз”.

Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров подчерта, че забавянето на проекта е по политически, а не икономически причини. Той обясни, че ядрената програма на Иран създава пречки за снабдяването на тръбопровода с газ.

Пред индийския лидер премиерът подчерта, че на България не трябва да се гледа като на страна със 7700000 души население, а като възможност за достъп до 600-милионния пазар на Европейския съюз.

Вече се работи по българо-индийски проект за използване на слънчевата енергия за осветление в Ахтопол, който се очаква да стартира през следващата година, каза икономическият министър Петър Димитров. Той цитира американски бизнесмен у нас, който му обяснил, че трябва да си „сляп, глупав или мързелив, за да не инвестираш в България”. Министърът на икономката заключи, че индийските бизнесмени не са такива.

Осем междуправителствени документа, сред които и споразумение за икономическо сътрудничество, бяха подписани тази вечер в присъствието на българския и индийския премиер в правителствена резиденция в Индия.