Орешарски: Развитието на капиталовия пазар е приоритет
Орешарски: Развитието на капиталовия пазар е приоритет / netinfo

Развитието на капиталовия пазар в страната е сред приоритетите в работата на Министерството на финансите, подчерта финансовият министър Пламен Орешарски по време на извънредно заседание на Съвета на директорите на БФБ-София, в което той участваше качеството си на представител на най-големия акционер в борсата.

На заседанието е била обсъдена готовността за внедряване на новата търговска система Xetra. В хода на дискусията са докладвани правните и фактически действия, които борсата е извършила за периода от началото на процедурата за избор на търговска система през юни 2007 година досега. По време на срещата е отчетено, че цялостната работа по проекта е протичала прозрачно, при спазване на действащата нормативна уредба и при периодично съгласуване на всички действия и проектодокументи със заинтересованите страни – инвестиционната общност и органите на Комисията за финансов надзор.

Министър Орешарски одобрява извършеното по избора и внедряването на новата търговска система и подчерта, че ръководството на БФБ-София АД е информирало за хода на проекта както министерството, така и инвестиционната общност.

Министърът допълни, че представители на инвестиционната общност, с които се е срещал, подкрепят избора на немската платформа за търговия. Според министъра правителството е запознато с интереса на немската група към българската борса и одобрява бъдещото сътрудничество с германската Дойче Бьорзе Груп. Подкрепа среща и решението на Съвета на директорите на борсата за финализиране на проекта в предвидените срокове.