Охлаждане на икономиката ни предвижда Орешарски
Охлаждане на икономиката ни предвижда Орешарски / Sofia Photo Agency

Вероятността преките чуждестранни инвестиции в България да намалеят през следващата година е голяма, прогнозира в предаването „Седмицата” на Дарик радио министърът на финансите Пламен Орешарски. За миналата година инвестициите отвън са били 6,2 млрд. евро, но тази година няма да достигнем тези стойности, заяви той. Министър Орешарски предвиди охлаждане на икономиката у нас през 2009 година. Той посочи, че се очаква икономическият растеж да спадне под 5%, което ще се случи за първи път от 5 години насам. Очакват се също намаляване на вътрешното търсене, както и по-ниска инфлация.

„Хората да не планират драматични промени в поведението си спрямо парите си, но да бъдат по-пестеливи, за да може при по-неблагоприятни развития, които не са изключени, да не бъдем неприятно изненадани”, посъветва министърът на финансите.

В бюджета на страната ни през следващата година той заяви, че ще „има” повече държава, което частично ще противодейства на негативи от външни неравновесия, каза Орешарски. Той заяви, че няма да се прави изключение и през следващата година и преразпределението на БВП ще бъде 40%, а държавното регулиране ще остане във финансовия сектор.

Пламен Орешарски обяви, че догодина няма да има национализации на големи предприятия, защото не се национализира нещо, което няма жизненост, давайки пример с „Кремиковци”.

"Тези, които са дали парите си в частни пенсионни фондове, не е препоръчително да ги теглят, а да изчакат нещата да се оправят, защото това е логиката на дългосрочните инвестиции", категоричен беше Орешарски и допълни, че не трябва да се гледа паникьорски на неблагоприятни развития за 1-2 години от целия този период. "Пенсионният фонд няма да излезе от БНБ и ще бъде управляван от нискорискови инструменти", увери финансовият министър.

Пламен Орешарски съобщи за ръст на заплатите в публичния сектор с 10% през следващата година.