Ограничават внасянето на течности на борда на самолетите в Русия
Ограничават внасянето на течности на борда на самолетите в Русия / снимка: BGNES

От днес на руските летища се въвеждат нови правила, с които се ограничава внасянето на спиртни напитки и други течности на борда на самолетите. Те са аналогични на нормите, въведени по-рано от ЕС и САЩ поради заплахата от атентати, предаде БТА, като се позова на РИА Новости.

Представители на московски летища уверили пред агенцията, че са готови за специализирани проверки на пътниците. Гарантираме, че влизането в сила на новите правила няма да увеличи времето за проверка, заяви представител на пресслужбата към летище "Домодедово".

С новите правила се ограничава носенето в ръчния багаж на всякакви течности, включително вода, а също гелове и аерозоли. Пътниците вече ще имат право да вземат на борда само най-необходимото, при това в съдове, които събират най-много 100 милилитра. Всички те трябва да бъдат опаковани в прозрачен пластмасов плик, а общото им съдържание не трябва да надхвърля 1 литър.

Пликовете с течностите ще бъдат облепвани с лентички, които ще може да се махат едва на борда на самолета. Изключение ще се прави само за лекарства, детски храни и диетични продукти. При отказ на пътника да мине специална проверка и да спазва новите правила той може да не бъде допуснат в самолета.

Държавни чиновници в Русия призоваха пътниците да се отнесат с разбиране към допълнителните проверки. Началникът на федералната агенция за въздушен транспорт Евгений Бачурин преди седмица изказа опасения, че по-строгите правила за превоз на течности може да забавят проверките. Същевременно той увери, че новите мерки няма да означават допълнителни финансови разходи за пътниците, посочва РИА Новости.