Офшорният бизнес е законен, напомня Дойче банк за "Панамските документи"

Офшорният бизнес е законен, напомня Дойче банк за Панамските документи
Офшорният бизнес е законен, напомня Дойче банк за Панамските документи / БГНЕС, архив

Водещата германска банка Дойче банк (Deutsche Bank) обяви, че офшорният бизнес е законен и потвърди, че е помагала на клиенти да открият фиктивни компании в чужбина, предаде ДПА.

Съзнаваме напълно значимостта на този въпрос, коментира говорител на банката, след като т. нар. Панамски документи (Panama Papers) изтекоха в международните медии. В тях се разкрива, че високопоставени политици, спортисти и престъпници са укривали пари във фиктивни компании, регистрирани в офшорни данъчни убежища.

Кремъл: Путин е основна мишена на "Панамските документи"

Италианският седмичник "Еспресо", цитиран от Асошиейтед прес, съобщи за 1000 италианци в базата данни за офшорните сметки. Сред тях е председателят на управителния съвет на Алиталия (Alitalia) Лука Кордеро ди Монтедземоло. Според изданието документите показват, че при сключването на поредица от договори през 2007 година Монтедземоло е оглавявал компанията на име Ленвил (Lenville) с централа в Панама. По онова време той е начело на управителния съвет на Фиат (Fiat) и е главен изпълнителен директор на Ферари (Ferrari).

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Седмичникът твърди, че са замесени и банките УниКредит (UniCredit) и Уби банка (Ubi Banka). УниКредит използвала Мосак Фонсека (Mossack Fonseca), за да управлява 80 офшорни компании, но се дистанцирала през 2010 година. Сега казва, че Мосак Фонсека, оказала се в центъра на скандала, не е била финансов консултант на групата.

Уби банк пък била свързана с 40 офшорни компании, регистрирани в Панама и на Сейшелите. Банката заяви, че няма подразделения или филиали в нито една от тези страни.

Мосак Фонсека - дискретната фирма с престижни клиенти

Най-голямата скандинавска банка Нордеа (Nordea) обяви в отговор на документите, които я свързват с панамската компания Мосак Фонсека, че не е помагала на богати клиенти да избягват данъци.

Шведската държавна телевизия, която е една от стоте медии, получили достъп до изтеклите документи за офшорни сметки, информира, че подразделението на Нордеа за частно банкиране в Люксембург е работело с Мосак Фонсека.
Нордеа подчерта, че спазва всички правила и разпоредби и не допуска да бъде използвана за укриване на доходи.

Финансовият регулатор в Швеция поиска разяснения за дейността на Нордеа в Люксембург, съобщи Франс прес.

Норвежката банка Де Ен Бе (DNB) заяви, че съжалява за оказаното съдействие на 40 клиенти при откриване на офшорни компании на Сейшелите с помощта на Мосак Фонсека. Според банката това, че е законно да се създават такъв вид компании, не означава, че е правилно да го прави за тези клиенти.

Какво ще предизвика голямото изтичане на документи от Панама?

Австралийската данъчна служба обяви, че разследва над 800 богати австралийци за евентуално избягване на данъци, свързано с фирмата Мосак Фонсека.
Индия също ще разследва твърдения, че над 500 индийци, сред които актьори от Боливуд, индустриалци и политици, са използвали панамската правна фирма, за да укриват парите си в офшорни данъчни убежища, предаде ДПА.

Индийският министър на финансите Арун Джайтлей, цитиран от АП, коментира, че индийците, които на са се възползвали от възможността, предоставена от правителството миналата година, да декларират незаконните си активи в чужбина, ще разберат, че "този авантюризъм ще им струва много скъпо".

По думите му неотдавнашните медийни разследвания, разкриващи ширещото се използване на офшорни сметки от световни лидери, ръководители на компании и други, са "строго предупреждение към всички нас".

Голямото изтичане на документи - от Русия до Исландия и ФИФА

В Бразилия политици от седем партии са посочени като клиенти на Мосак Фонсека, информира Ройтерс, като се позовава на местно издание. Сред тях не се споменават представители на Работническата партия на президентката Дилма Русеф, макар че става дума за най-малко 57 души или компании, които вече са обект на разследване за предполагаемо участие в корпуционната схема в петролната компания Петробраз (Petrobras).

Източник: БТА