Мосак Фонсека - дискретната фирма с престижни клиенти
Мосак Фонсека - дискретната фирма с престижни клиенти / БГНЕС

Мосак Фонсека (Mossack Fonseca), която се оказа в центъра на скандала "Панама пейпърс", е дискретна панамска адвокатска фирма, която има малка група отбрани клиенти и се е специализирала в избягването на плащане на данъци, информира АФП.

Загадъчната завеса над нея бе вдигната в неделя, когато международно разследване, направено от над 100 медии въз основа на документи от тази фирма, разкри, че 140 водещи политици и известни личности имат авоари в данъчни убежища.

"Панамски документи" разкриват как богатите и могъщите в света укриват парите си

Имената на политици, спортисти и известни личности се появяват в тези документи с общ обем от 11 милиона страници. В тях са посочени и предполагаеми методи на действие на Мосак Фонсека за заличаване на следите, а един от тях е използването на данъчни убежища като Британските Вирджински острови и страни в Тихия океан.

Кой ръководи адвокатската група, чиито офиси се намират в стъклена сграда в бизнес квартала на Панама?

Юрген Мосак, съоснователят на компанията, създадена преди тридесетина години, е роден в Германия през 1948 година. Той емигрирал заедно със семейството си в Панама, където следвал право.

Голямото изтичане на документи - от Русия до Исландия и ФИФА

Неговият баща бил нацист, служил в Ес Ес частите (елитни подразделения на германската армия) по време на Втората световна война, според Международния консорциум на разследващите журналисти (МКРЖ), който цитира документи на американската армия, посочва АФП. Според "стари разузнавателни документи", той предложил да шпионира в полза на ЦРУ. Другият съосновател, господин Фонсека, е роден през 1952 година. Той получил диплома за юрист също в Панама, но следвал в престижния Лондонски икономически университет.

В интервю той посочва, че мислел да става свещеник. Фонсека ръководел малка компания преди да се слее с господин Мосак. Двамата адвокати първо открили офис на Британските Вирджински острови. Според МКРЖ половината от дружествата, които тази група е създала - над 113 000 - са били в този данъчен рай.

Панама ще сътрудничи на разследването за финансови машинации в света на богатите

В САЩ съдия от Невада заяви, че панамска адвокатската къща се е опитала умишлено да прикрие ролята си в управлението на местния си клон в този американски щат.

През март господин Фонсека, който е бил съветник на панамския президент Хуан Карлос Валера от 2014 година, обяви, че излиза в отпуск. Той обясни, че прави това, за да "защити честта си", след като в бразилските медии започнаха да валят обвинения по случая, припомня АФП.

Разкриването на всички тези документи е "престъпление" и "атака" срещу Панама, заяви вчера ръководителят на адвокатската фирма Рамон Фонсека Мора.

Източник: БТА