ОДС предлага 10% плосък данък с необлагаем минимум, съобразен с инфлацията
ОДС предлага 10% плосък данък с необлагаем минимум, съобразен с инфлацията / netinfo
С внесен вчера проектозакон ОДС предлага въвеждането на 10-процентен плосък данък, но като се запази необлагаемият минимум, който да бъде съобразен и с размера на инфлацията. Това съобщи в предаването „Денят” на Дарик радио депутатът от синята група Мартин Димитров.

Той каза още, че ОДС предлага и намаление с 8 пункта на осигурителната тежест. Само при запазване на необлагаемия минимум и намаление на осигуровките според Мартин Димитров щяло да има реален ефект от ниския размер на плоския данък.

Същевременно Надя Антонова от „Коалиция за България” и Алиосман Имамов от ДПС декларираха в ефира на Дарик намерението на мнозинството да се заложат сериозни механизми, които биха компенсирали облагането с 10-процентен данък на заплатите на хората с най-ниски доходи. Според двамата предстои сериозна дискусия в тройната коалиция за съдбата на необлагаемия минимум и за елементите от семейното одоходно облагане, които съществуват в момента.

„За съжаление прогнозите на експертите са, че към края на годината инфлацията може би ще мине двуцифрено число – дано не се сбъднат тези очаквания, но последните месеци потвърждават тази тенденция, каза Алиосман Имамов. Според него поскъпването трябвало да се компенсира с повишаване на доходите и намаление на данъчната тежест.