/ БГНЕС
"Общинска банка" по инициатива на Столичната община предвижда създаването на специална кредитна програма "Град с история" за реставрация на имоти - паметници на културата. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Историческите квартали в България - опазване и развитие", организиран от в. "24 часа" и Столичната община.
 
На форума бе подписана харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България.
 
Багери събарят 110-годишна къща в центъра на София

На територията на София има 1400 недвижими културни паметници като 840 от тях (60%) се намират в центъра на града. С кредитната програма собствениците на сгради - паметници на културата, които имат финансови затруднения, ще могат да получат средства за дейностите по укрепване, консервация, реставрация и ремонт. Кредитът е до 70% от пазарната стойност на имота и при добри финансови условия. Това е първият подобен кредитен продукт, обяви кметът Фандъкова.
 
Друга стъпка за по-ефективно опазване и поддържане на сградите - паметници на културата, по думите на кмета е създаването на Специализирано звено за опазване на недвижимото културно наследство към главния архитект на София.
 
Правомощията на общинското звено ще облекчат работата на Националния институт за недвижимото културно наследство, като Министерството на културата ще запази водещата си контролна функция. Целта е процедурите да бъдат по-бързи, посочи столичният кмет.
 
Задължават Киро Японеца да възстанови Двойната къща

Създаването на единен електронен регистър на всяка сграда - паметник на културата, с информация за историята и състоянието й е друга много важна стъпка за ефективното опазване на недвижимото културно наследство. Разговарях с министъра на културата и давам ясен знак, че сме готови да дигитализираме целия архив на НИНКН за София, посочи кметът.
 
Тя подчерта, че недоверието към институциите по отношение на действията за запазване на паметниците на културата е голямо, затова е изключително важна максималната публичност при вземането на решенията при свалянето на статути на паметници на културата. Важно е да има този публичен регистър, коментира Фандъкова.
 
Тя отбеляза и важността на стриктното и безкомпромисно прилагане на целия инструментариум за защита на паметниците на културата, които дава Законът за културното наследство.
БТА