Обмислят варианти за по-високи заплати в бюджетната сфера
Обмислят варианти за по-високи заплати в бюджетната сфера / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Обмислят варианти за по-високи заплати в бюджетната сфера догодина
67097
Обмислят варианти за по-високи заплати в бюджетната сфера догодина
  • Обмислят варианти за по-високи заплати в бюджетната сфера догодина

Обмислят се различни варианти за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, но то не е сигурно, съобщи социалният министър Хасан Адемов на форум, организиран от КНСБ. Д-р Адемов бе категоричен, че съществува вариантът както да няма увеличение на парите, така и да се стигне до ръст с между 5 и 10 на сто. Засега се работи по различни варианти, като ще има яснота с внасянето на проектобюджета, което ще стане най-късно до 1 ноември.

Засега се работи и по осъвременяването на пенсиите от 1 юли на принципа на златното швейцарско правило - 50 на сто от инфлацията и 50 на сто от средния осигурителен доход. Социалният министър изключи промяна на някои от тези параметри, въпреки че в годините това се е правило с цел по-голямо увеличаване на пенсиите.

„Задължени сме, след като в продължение на четири години пенсиите не бяха осъвременявани и индексирани, всяка година от 1 юли догодина да въведем принципа на швейцарското правило", каза социалният министър, като обясни, че според него процентът на индексиране е сбор от половина от ръст на осигурителния доход и половината от ръста на инфлацията. Адемов напомни за случаи, при които поради висока инфлация тя е била доминиращият елемент, тоест вземали са се 70 процента от ръста на индекса на потребителските цени, а не половината.

Адемов каза, че дискусията по тази мярка, която е най-скъпата за общественото осигуряване, не стои на дневен ред. Стремежът е да спазим принципа, а той е златното швейцарско правило, каза министърът.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров потвърди искането на профсъюза за увеличаване на минималната работна заплата до 340 лева от догодина и договаряне на механизъм, който да позволи още една стъпка на увеличение през 2014 г. КНСБ настоява и за максимален осигурителен праг от 2500 лева, както и осигуряване на увеличение на парите за работещите в различни бюджетни сфери. За работещите в спешната помощ, агенциите по заетостта и за социално подпомагане, както и за работещите в сферата на културата исканото увеличение е с 20 на сто, за сферата на образованието - 14 на сто, а за останалите бюджетни сфери - 10 на сто. От синдиката настояват и за увеличаване на обезщетението за безработица.