Обмислят се минимални прагове за качество на храните в търговските вериги
Обмислят се минимални прагове за качество на храните в търговските вериги / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Обмислят се минимални прагове за качество на храните в търговските вериги
38806
Обмислят се минимални прагове за качество на храните в търговските вериги
  • Обмислят се минимални прагове за качество на храните в търговските вериги

Да се въведат минимални прагове на качество на хранителните продукти в хипермаркетите. Това желание изразиха след съвместна среща представители на големите хранителни магазини и министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Срещата бе по настояване на министъра по повод изразените опасения от производители и преработватели за натиск от страна на търговските вериги. Представителите на хипермаркетите обаче не отговориха на въпроса дали има картелни споразумения помежду им за цени на хранителните продукти. Търговците и министъра се договориха за въвеждането на минимални прагове за качество на храните, но без да уточняват кога ще се случи това, на какъв принцип ще се определи дали една стока е качествена или не и как това ще се отрази върху крайната цена.

 

Министър Найденов обясни, че хранителни стоки в големите търговски вериги са безопасни, но трябва да се работи за повече качеството на предлаганите стоки. „Това, което се предлага в търговските вериги, със сигурност и по закон, и съгласно гаранциите, които дават и те, е безопасно. Ние коментирахме това можем ли да надградим това ниво на безопасност с определено ниво на качество“, каза министърът.

 

Към момента горната граница за качество е определена с Българския държавен стандарт за млечни продукти и „Стара планина” – за месните, но долна граница за качество няма дефинирана, обясниха представителите на търговските вериги. Те уточниха, че евтините хранителни стоки се предлагат, защото има търсене и няма да бъдат извадени от магазините. В същото време министър Найденов обясни, че все пак качеството на тези храни трябва да бъде гарантирано.

 

„В условия на криза сме поставени пред това, че някои търсят най-евтиното. Но искаме за основния пакет, понеже купуват и за детските градини, и за училищата от тези вериги, да има някакви, които агенцията (Българската агенция по безопасност на храните – бел. ред.) или министерството, че това освен че е безопасно е и качествено“, обясни министър Найденов.

 

За да се постигне обаче консенсус за въвеждането на минимални прагове на качество на хранителните продукти, трябва всички страни по веригата производител – преработвател – търговец да бъдат единодушни.