Няма да има преференции за никой, който нарушава Закона за хазарта
Няма да има преференции за никой, който нарушава Закона за хазарта / sxc.hu

В момента се работи по въпроса за филтриране на останалите сайтове за залагания онлайн. Това съобщи днес Иван Еничеров, председател на Държавната комисия по хазарта. Към филтриране ще се пристъпи, когато са налице съответните технически експертизи. Еничеров обаче отказа да се ангажира с конкретни срокове.

 

Той посочи, че със списъка на 22 сайта за спортни залагания, достъпът до който беше спрян в началото на седмицата, просто се изпълнява буквата на Закона за хазарта.

 

„Според чл. 22, ал. 1, т. 14 от закона, нашата функция се изразява в това да попълним списък с уеб страници и всеки може да се самофилтрира. Един от операторите /www.ladbrokers.com/ се е самофилтрирал. Всички останали оператори са включени в разпореждането на Софийски районен съд“, каза Еничеров.

 

Той посочи като основна причина за това многобройните сигнали и жалби от пострадали граждани, включително и към част от въпросните сайтове. Еничеров допълни, че като член на Комисията не може да изнесе конкретна информация за подадените жалби, заради декларация за конфиденциалност.

 

Държавната комисия по хазарта е изпълнителен орган и просто се съобразява с приетите закони, такива, каквито са, категоричен е нейният председател. Той подчерта, че въпреки че в закона за хазарта са били въведени промени по време на разглеждането му в Народното събрание, текстът е получил одобрението на Европейската комисия.

 

Но, според Еничеров, данъчната част не е проблем на Закона за хазарта, а на Закона за корпоративното подоходно облагане.

 

Председателят на Комисията по хазарта посочи, че наистина данък върху оборота не съществува в българско законодателство по нито една друга услуга, но промяната на нормативните актове за корпоративно облагане не влиза в правомощията на ръководената от него институция.

 

Така Еничеров отхвърли обвиненията, че ставката от 15% върху оборота на бетинг компаниите ще ги декапитализира, тъй като те печелят от големите си обороти при много ниска норма на нетен приход.

 

Еничеров посочи, че решението на комисията по хазарта не блокира изплащането на печалбите и не анулира направените залози, но при условие, че достъпът до сайтовете е спрян за територията на България, потребителите сами трябва да намерят начини да си получат парите и да потърсят връзка с бетинг операторите.

 

В момента тече законовоустановения срок за разглеждането на заявките за лиценз на трима оператори. Единият от тях /http://www.efbet.com/ е в забранителния списък. Процедурата по издаване на лиценз е продължителна, като кандидатите са уведомени за пропуските, които трябва да поправят. Подаването на заявление за лиценз не е основание за отблокиране на сайтове в списъка, поясни Еничеров.

 

По думите му глобите за интернет операторите, които не изпълнят разпореждането на съда започват от 10 000 лв, и стигат до 30 000 лв. за първо нарушение, като за второ, размерът на санкцията се удвоява.

 

Представители на Sportal.bg, които присъстваха на срещата на шефа на Комисията по хазарта с медиите, заявиха, че ще инициират дело в Европейския съд срещу решението за филтриране на бетинг сайтовете. Причините са, че то нарушава свободата на конкуренцията, заплашва свободата на медиите в България, тъй като ще намали сериозно рекламните им приходи и налага ограничения не само върху залаганията, но върху останалите услуги, който се предлагат от сайтовете в списъка, като например излъчването на спортни събития на живо.